副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

教你做個精明孕媽咪!孕初期飲食重點及禁忌!

作為準媽媽,由懷孕開始就會好注意自己的飲食,因為你食咩胎兒就食咩,所以今次同大家分享孕初期飲食重點同禁忌啦!

作為準媽媽,由懷孕開始就會好注意自己的飲食,因為你食咩胎兒就食咩,所以今次同大家分享孕初期飲食重點同禁忌啦!   懷孕初期一般指懷孕的零至三個月,孕媽咪除咗日常一般營養外,最重要攝取足夠的葉酸同其他鈣等元素,以支持胎兒係孕媽咪肚內能夠得到足夠營養,支持全身的成長發展呀!   不過大家都知道孕初期的胃口係好難控制,有機會無胃口,甚至反胃出現孕吐,有好多孕媽咪會食酸嘢止吐,甚至有好多孕媽咪表示食炸嘢先能夠令自己胃口同心情都好D。無論食咩都好,最緊要都係唔會影響自己同BB,盡量吃自己想食既,好過咩都食唔落就更加無營養啦!不過大家都可以按照我哋的建議去準備日常飲食呀!   孕媽咪要揀咩食? 日日多飲水 多吃高纖食物,好似:蔬果,高纖餅乾,保持排便暢通 補充葉酸,孕媽咪可直接服用葉酸補充劑又或者多食綠葉蔬菜、豆類及牛奶產品 補充鈣質、維他命及鐵質,補充自己同胎兒需要   懷孕飲食大忌! 太甜,避免孕媽咪出現妊娠糖尿 太鹹,避免孕媽咪出現水腫 辛辣,避免對胃部等的刺激 太補身的補品,如果BB吸收過多營養,會增加媽咪的分娩困難 咖啡因食物,對胎兒發展唔好,而且出現流產風險 服用唔經醫生或醫師處方的藥物,就算係補品都要清楚係咪岩自己服用 未經煮熟食物,雞蛋、魚生同肉類 忌食:活血袪瘀食物:山楂、紅花;寒涼食物,魚生、沙律、凍飲、西瓜、苦瓜等等;過於溫補食物:人參等等。   不過食咩都好,都要睇返個人體質係咪岩嫁,所以一般我哋都好建議各位孕媽咪可以先睇睇中醫,等中醫為自己診斷體質,再聽取中醫師意見為自己建立岩的飲食計劃呀!!   其他坐月文章分享: 坐月要識補!孕媽咪必知坐月進程! 坐月坐得好,原來有好多好處?!坐月好處大公開! 教你做好神隊友的角色,讓太太坐月坐得好,渡過舒服的時刻!   **以上坐月營養及進補資訊只供參考,想知更多可自行諮詢醫生或營養師意見**   星級分享黃長興夫婦體驗月子餐 星級分享陳麗麗小姐體驗Part1 星級分享陳麗麗小姐體驗Part2 星級分享沈可欣小姐體驗 星級分享莫家淦夫婦體驗   祖祖媽 - 「祖祖媽月子私房菜」創辦人  香港首家上門煮餐專家-坐月、小月、孕養、好孕、陪月、催乳 專頁即時查詢:http://m.me/JJMA.COM  Whatsapp查詢: https://wa.me/85261301277 入圍2019香港最受歡迎品牌名單 l香港註冊中醫藥零售商 「我們靠口碑及好評、提供最優質服務及最新鮮食材!」