副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

【親子好去處】L'hotel STEM夏日「知」旅親子住宿

疫情影響咗大家嘅生活,足足半年冇學番,出街玩就更加唔駛講,不過最近疫情好似放緩,終於可以計劃一下今個暑假有咩玩。

疫情影響咗大家嘅生活,足足半年冇學番,出街玩就更加唔駛講,不過最近疫情好似放緩,終於可以計劃一下今個暑假有咩玩。     今個暑假,如心銅鑼灣海景酒店全新推出的STEM夏日「知」旅親子住宿,小朋友可以入住酒店的同時,再化身成為小小工程師或考古科學家參與得意好玩的工作坊,輕輕鬆鬆學習STEM,又可以享受家庭樂。   我哋先Check-in放低一喼二喼,在房間休息一下。                                           哥哥同芊芊就最鍾意住酒店,一聽到有得入住呢個消息就好開心。當然大家可能會擔心疫情之下住酒店比較危險,不過我個人覺得酒店衞生方面及防疫措施都做得好好,而且沒有國內遊客入住,酒店人比較少,相比在街上行還要安全吧!所以好放心~                                   抖咗一陣,我哋就落去餐廳Corner 18進行STEM工作坊。   今次要製作的係一個太陽能機械人,哥哥同芊芊都非常認真,聽着導師講解,一步一步的裝篏。     完成機械人後還有一張工作紙,導師會跟大家重溫一下學到的知識。   工作坊在推廣期內有不同主題 (詳細資在文章 末),不過其實邊個主題我都覺得會玩得開心。   到咗夜晚,我哋再在Corner 18享用意式半自助晚餐,哥哥一來就整夾餅食,而呀妹就...   先食甜品...真係識食!       另外餐廳提供一個意式menu,可以無限任叫,哥哥一見到肉醬意粉上台,就即刻第一時間搶住食 (真實反應嚟㗎!)   妹妹就飲佢至愛的蘑菇湯。   意大利飯都好正宗喔~   燒春雞真係好滑,煮得啱啱好。   疫情以來好耐冇一家人去食大餐囉!   每位入坐朋友可以選擇頭盤冰鎮海鮮或者刺身。       兩位成人及一位小童入住,每房每晚只需淨價HK$748起!抵到咁,仲唔快D Weekend去玩番轉。   STEM趣味學習工作坊 (所有工作坊均以廣東話進行): 食物魔法匯 — 分子料理學STEM 7月12、8月2及23日 小小工程師 — STEM機械人工作坊 6月27、7月18、8月8及29日 地質與考古 — 發掘藏在地下的千萬年故事 6月28、7月19、8月9及30日 賽車創作坊 7月4及25日、8月15日 宇宙的奧秘 7月5及26日、8月16日 馬賽克挑戰站 7月11、8月1日及22日 STEM趣味學習工作坊安排: 星期五入住:星期六10am工作坊 星期六入住:可選星期六3pm或星期日10am工作坊 星期日入住:星期日3pm工作坊 (以上資料更新至文章當日)       Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel   Blog網誌 : www.kimfamilytravel.com