副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

【港漫人物陪你影】香港動漫海濱樂園

4 MAY 2016(WED)由於今早小小豬要去覆診,所以老公請假車我地去。當然送左小小豬返學之後我都唔會浪費去玩時間,所以同老公去一轉金紫荊廣場,因為要同啲動漫人物影返轉呀~係四月尾先開幕嘅香港動漫

4 MAY 2016(WED) 由於今早小小豬要去覆診,所以老公請假車我地去。當然送左小小豬返學之後我都唔會浪費去玩時間,所以同老公去一轉金紫荊廣場,因為要同啲動漫人物影返轉呀~ 係四月尾先開幕嘅香港動漫海濱樂園,係香港動漫畫聯會及香港特別行政區政府「創意香港」聯合舉辦活,目的都係推廣本土創意產業。而依個位置係會長期擺放,即係隨時嚟影都得啦! 樂園內設有30個不同年代本地原創動漫角色雕塑,有部分漫畫角色還有全新造型,同時亦加入了香港本土特色,好似有我比較熟識嘅留馬仔、老夫子、步驚雲、許樂、聾貓....等。當然亦有啲係我唔識嘅,不過唔緊要,有得影相我就咩都啱~ 想搵晒佢地齊齊影都真係唔難,因為可以依照地圖一個個影呀~ 第一個目標就當然係同我喜歡嘅馬仔影啦~ 之後就係場內不停影影影,齊齊打麻將、擦鞋、跳飛機又拗手瓜,又幾好玩哦~ 影相又點止係大廣場,因為沿路仲有幾個漫畫朋友等緊你,當然有我那些年嘅許樂呀~ 走到海傍走廊,原來都仲有幾位朋友仔陪仔捉棋、扮CHOK~ 其實...仲有一個13點動漫人物,不過有好幾位內地朋友霸住左,真係有點..........。但其實係得金紫荊廣場都預左會有依情況發生,所以都真係 冇得避,只望主辨機構可以加強維修保養及清潔,咁就可以KEEP住可以有一個好地方俾大人/小朋友,同埋遊客嚟影相玩樂一返啦!       **我地嘅FACEBOOK FAGE,唔知大家LIKE左未呢?** 小小豬的成長日誌 大家一齊嚟交流下煮飯仔及去玩嘅親子樂啦!