副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

【滋陰潤燥】蘋果雪梨三棗茶

三棗茶有咩好?原來將紅棗、南棗同埋蜜棗一齊煲,除左對補氣血更有效用之外,因為棗類都有抗過敏作用,所以對氣管敏感而引致容易咳嗽都會有調理作用。補益得來又唔會太燥火,所以對好啱小朋友飲用。

我之前都有間中煲三棗茶俾小小豬飲,不過因為個顏色關係,小小豬次次都唔會十分願意飲。 早幾日見有朋友仔教話可以加埋蘋果及雪梨一齊煲,個顏色靚啲之餘(即係冇咁黑卒卒),味道可以更加清甜,所以我又嚟試下依個蘋果雪梨三棗茶啦~ 三棗茶有咩好?原來將紅棗、南棗同埋蜜棗一齊煲,除左對補氣血更有效用之外,因為棗類都有抗過敏作用,所以對氣管敏感而引致容易咳嗽都會有調理作用。補益得來又唔會太燥火,所以對好啱小朋友飲用。 今次加埋蘋果同雪梨,除左味道更加甜之外,仲非常滋潤,可以有滋陰潤燥之作用,所以就更加啱小朋友依家嘅轉季時飲用呀! 材料超簡單,只需要蘋果3個、雪梨4個、雪梨乾3-4片、蜜棗5粒、雞心紅棗10粒及藍棗5粒~ 雪梨乾、蜜棗、紅棗及藍棗浸洗一陣,紅棗去核洗淨~  新鮮雪梨就算去清晒啲芯都一定係有少少酸,依個就係新鮮雪梨特性,所以就要加幾片雪梨乾就可以中和返那一陣微酸味(我試過幾次又真係WORK呀)! 蘋果及雪梨去芯切塊洗淨~  煲內放3L水,然後加入所有材料~  待煲滾後,用大火加蓋煲約15分鐘~  再轉小火加蓋煲多45分鐘~  係煲緊嘅時候,可以將三棗壓一壓,咁就可以出味啲~ 最後再焗15分鐘,隔渣後就可以飲得啦~ 絕對唔係講笑,依個蘋果雪梨三棗茶絕對係我煲過咁多涼茶最好飲嘅,真係強力推介俾大家。小小豬不知幾鐘意飲,一杯接一杯咁快快口飲,仲邊飲邊話好好味。另外,當我倒俾老公飲時,竟然話唔似係我自己煲,話仲好飲過坊街買嗰啲....哈哈哈! 睇見佢地兩父子飲得咁開心,真係勁有滿足感,所以話呢....我煮嘢嘅力量都係來自佢地呀! 溫馨提示:由於材料都涉及藥材成分,所以係好因應個人體質,大家記得煲之前了解下自己,或者問下相熟中醫/藥材店職員,呢個湯料啱唔啱自己呀! >【看更多媽咪推介湯水食譜】<