副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

過年有感, 當媽媽後的大不同

細個個陣好喜歡過年,梗係啦有新衫、新鞋著;又有好野食;仲會有壓歲錢;而媽咪新年唔會鬧我地、成日都係笑瞇瞇咁,無拘無束,細個真係好開心。人大了,過年好像愈來愈無氣氛,少咗細個嘅興奮同期待。

細個個陣好喜歡過年,梗係啦有新衫、新鞋著;又有好野食;仲會有壓歲錢;而媽咪新年唔會鬧我地、成日都係笑瞇瞇咁,無拘無束,細個真係好開心。   人大了,過年好像愈來愈無氣氛,少咗細個嘅興奮同期待。 畢業、返工、亦愈來愈唔喜歡過年…… 因為通常未結婚就會問你幾時結婚;未生BB就會追問你幾時生BB。快D生! 真係有苦自己知。 生咗一個BB,又會問你點解唔追多個;無樓嘅就問你點解唔買樓、幾時買樓!?  有時適度嘅關心係善意,過度嘅關心可能會變成壓力,就算再好意亦有可能會變成惡意! 人長大了,就好似一定要跟住大家所謂既定好的時間表去行,你跳出咗呢個一般人常規嘅框框,就好似好大問題咁!所以有時都只會打個招呼就好快咁閃人!因為都怕呢d關心會由他們脫口而出,講中自己心中的痛。   不過以家有咗 Caydan Ramsey,我唔希望他們會感得麻木。我只想他們對新年係應到溫馨同期待。所以我當了媽媽好真係會好熱絡咁去張羅過新年的一切 。     同佢地一齊去超市辨年貨、買新衫、行花市、一齊貼揮春、入利是、包禮盒、放賀年全盒、教佢地恭喜、教孩子拿全盒給長輩「搲銀」、聽他們的嘻笑聲。我只希望把一切新年的美好都告訴給他們。       令孖寶感受到節慶的歡樂氣氛,我絕對唔希望孖寶對節日嘅感覺跟我們大人一樣係麻木,畢竟我們做人還是需要有所期待。何況係小孩,至於其他嘅野他們長大後,相信佢地自己就會有所體會。       孖媽希望他們會好好珍惜,會感恩每一個節慶都可以跟家人齊齊整整咁聚在一起!  祝大家新年快樂  心想事成  萬事如意!   我和孖寶的Facebook Page: 荔枝與孖寶  我和孖寶的 Instagram IG#: laichimama   MamiBuy香港媽咪幫:駐站部落客 Sunday Kiss: Featured Bloggers SuperMami HK:Featured Bloggers Beauty Exchange:Certified Blogger WeShare HK 親子: 推薦博客 ESDlife: 「靚太星級榜」Blogger   If there is any question or you looking for me and the boys,  please feel free to contact LaiChiMaMa via Email: cherrywcchan@gmail.com