副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

孕媽媽可以食用蜂蜜嗎?

琴日有位閨蜜,媽媽問孕婦可以食用蜂蜜既咩?!孕婦係可以既,不過唔係隻隻得,同唔好用錯方法食!你會問食蜂蜜都有方法唔方法架咩,係有架,首先蜂蜜受不了45度以上,高過呢個溫度會破壞其營養與活性。同埋蜂蜜唔

琴日有位閨蜜,媽媽問孕婦可以食用蜂蜜既咩?! 孕婦係可以既,不過唔係隻隻得,同唔好用錯方法食! 你會問食蜂蜜都有方法唔方法架咩,係有架,首先蜂蜜受不了45度以上,高過呢個溫度會破壞其營養與活性。同埋蜂蜜唔可以同金屬接觸哦,例如鋁製品,鐵匙羹等。因蜂蜜是帶有弱酸性,與金屬接觸時容易起氧化反應,會造成鐵、鉛、鋅、鋁等遊離金屬元素分解,營養成分受到破壞。服用後會出現腹痛、腹瀉、噁心、嘔吐等中毒症狀。 另外,市面上有多種蜂蜜,有些係孕婦不能食用的。蜂王漿雖矜貴但蜂王漿內含激素會刺激子宮,引起宮縮,幹擾胎兒在子宮內的正常發育,所以專家特別提醒,孕婦不宜服用蜂王漿。另外,益母草蜜有活血調經的作用,同樣不適合孕孕婦服用。 咁又話,孕婦可食用蜂蜜既,究竟係咩蜂蜜呢?!其實有不少選擇,百花蜜、洋槐蜜、荊條蜜和椴樹蜜,這些因開花不結果既,一般唔會有人噴藥物。安全無污染,所以會比較合適孕婦。 好啦,咁孕婦服用蜂蜜有咩好處呢? 。促進消化: 研究證明,蜂蜜對胃腸功能有調節作用,可使胃酸分泌正常。增強腸蠕動,顯著縮短排便時間。所以常喝蜂蜜水可以有效地促進消化,預防便秘,同時可減少孕媽媽便秘既情況。 。提高免疫力:蜂蜜中含有的多種酶和礦物質,發生協同作用後,可以提高人體免疫力。蜂蜜亦可治療咽喉炎。感冒了可以喝一杯蜂蜜檸檬水哦!對不能亂吃藥的孕媽媽很有用哦。 。改善睡眠:蜂蜜中既葡萄糖、維生素、鎂、磷、鈣等能夠調節神經系統,促進睡眠。睡前一匙蜂蜜,可以改善睡眠。特別對孕媽媽有效,因有時會因為胎動睡得不好,可緩解神經緊張呢。  注意: 孕婦喝蜂蜜要適量,每天不宜超過一大勺。要純天然既,記得要用45度以下既水沖呀! 以下係我喉嚨乾時服用蜂蜜既方法。 1湯匙既蜂蜜,4-5片既檸檬(會先用食用梳打粉去除果蠟或用適量鮮檸檬汁),適量冰水沖開。