副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

整炒米茶有咩不敗貼士?祖祖媽與你分享簡單幾步就搞掂啦!

首先賣個關子先:我哋專頁即將推出每週湯水推介同埋每週專題系列講關於想懷孕,大肚有BB,生仔等等既資訊,唔想Miss左就快D like &follow搶先看我哋專頁啦!

首先賣個關子先:我哋專頁即將推出每週湯水推介同埋每週專題系列講關於想懷孕,大肚有BB,生仔等等既資訊,唔想Miss左就快D like &follow搶先看我哋專頁啦! https://www.facebook.com/JJMA.COM.HK/   大家一聽到炒米茶都會覺得係產婦生B後專飲的飲品,但其實炒米茶係孕婦,同小產後的朋友都岩飲嫁!之前我Post過關於坐月不飲開水飲炒米茶篇後,好多朋友都好有興趣,亦問左好多問題,例如有無簡單炒米茶推介,所以今次我專程整左三款炒米茶比大家更容易學習點整嫁!   營養價值高的超簡單五色炒米茶幾步就搞掂! 五色炒米茶處理 - 炒米至煲大概45分鐘 材料:紅米、糙米、黑米、 芝麻,加埋白米 步驟: 1. 放入紅米、糙米、黑米、 芝麻,加埋白米一齊炒至微黃色 2. 攤涼米 3. 搵密實盒裝住,到飲用時先拎出嚟煲。   以下兩款簡單有營炒米茶推介:南棗桂圓炒米茶及無花果海玉竹炒米茶 兩款炒米茶材料份量分別是30g炒米、 1公升水、陳皮一片 食材可隨自己喜好添加或減少,而坐月媽媽每日建議飲最少2公升代茶 南棗桂圓炒米茶 無花果海玉竹炒米茶   4個Q&A解答下常見問題 1. 米有無需要洗?唔洗水洗,洗左反而會好難乾,並增加濕氣。 2. 點樣知道幾時炒好?見到米有點微黃色,不用金黃色, 否則會太熱氣。 3. 陳皮需要刮囊嗎?刮與不刮都可以,對整體沒有太大影響。 4. 芝麻需要炒嗎?生熟芝麻都可以, 因為炒米時會連芝麻一齊炒。 溫馨提示:食材是係需要剪碎才會易出味, 見到米開花才可以飲用啊!   祖祖媽 - 「祖祖媽月子私房菜」創辦人 我們只靠口碑、只有好評、只提供最優質食材及最好的服務! 上門煮餐專家-坐月、坐月、孕養 l 經驗陪月、註冊中醫師、催乳師 l 藥膳食療包 l 月子沐浴包 我哋既月子餐(坐月餐),小月餐(小產食療)同孕養餐:祖祖媽月子私房菜網