副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

【一百分媽咪】媽媽們,你哋好叻叻呀!

無人天生識做阿媽,妳以為妳唔合格,在妳孩子眼中,妳已經是一百分的媽媽。

無人天生識做阿媽,妳以為妳唔合格,在妳孩子眼中,妳已經是一百分的媽媽。 【初生階段】妳可能會話...... 媽媽:我又唔識幫BB換片、沖涼 >放心,妳換多幾次、沖多幾次,包保妳可以做換片沖涼專家< 媽媽:總係唔知BB喊啲咩? >同BB相處耐啲、估多幾次,你好快就會知道她其實想要咩?< 媽媽:我餵唔到人奶。 >餵唔到咪餵唔到,咪餵奶粉囉,寶寶健康成長就好啦,不是嗎?< 【幼兒階段】妳可能會話...... 媽媽:媽媽唔能夠俾到所有你要的嘢 >俾曬他想要的可能變成縱容他,而且我相信母親給予孩子的,就是你所擁有最好的< 媽媽:我總是大發脾氣 >係人都有脾氣啦,你每次想對孩子發脾氣時記住:「個仔似自己!個仔似自己!」< 媽媽:我唔識教仔。 >無人天生會識教仔,等同無人天生識做仔女架嘛,慢慢學囉!< 媽媽:點解人地個仔咁叻講到咁多野,我個個好似好慢咁,係咪我既問題? >人比人比死人,個個小朋友都發展不一,點解要比較呢?放鬆啲啦!< Facebook Page:育茶手記 IG:lemoncha_meimei