副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

孕婦小知識:孕媽咪食糖過多,小朋友的智能發展表現愈差!!

美國哈佛大學最近訪問近千名孕媽咪同分娩後出世的7歲小朋友飲食評估,發現原來孕媽咪攝取愈多添加糖,小朋友的認知同智能發展愈出現影響!

美國哈佛大學最近訪問近千名孕媽咪同分娩後出世的7歲小朋友飲食評估,發現原來孕媽咪攝取愈多添加糖,小朋友的認知同智能發展愈出現影響!   實際上孕媽咪攝取過多糖份會容易引起妊娠糖尿病之外,身體消化多餘的糖更加需要消耗大量維生素B及鈣,直接影響到孕媽咪同胎兒的健康!而另外,過多糖分亦會影響孕媽咪及胎兒的眼睛,所以我哋一直都以少油少糖少油做大前提製作食療比各位客人,以大家都要知道孕媽咪要注意每日的糖份攝取量要控制係50克以內!月子餐食療服務   添加糖係指白糖、黑糖、葡萄糖、蔗糖、蜜糖等。市面上除咗飲品,部分糕餅、蛋糕、酥皮糕點、糖果同餅乾等都加入大量添加糖製作。   不過研究人員都有提出解決的方法,有指出如果小朋友多食水果(不是果汁,因為果汁都有機會添加很多糖),小朋友的理解詞彙數量同肌肉活動能力就愈強長,長大後的語文能力都會較高喔,所以孕媽咪同埋有小朋友的媽咪記得要每日準備好水果代替糖果及高糖份的零食啦!!   祖祖媽 - 「祖祖媽月子私房菜」創辦人  想睇更多資料就入嚟依度啦!祖祖媽月子私房菜專頁 入圍2019香港最受歡迎名單 l 香港註冊中醫藥零售商 我們只靠口碑及好評、只提供最優質食材及服務! 上門煮餐專家-坐月、小月、孕養、好孕 l  藥膳食療包 l GMP金裝認證月子沐浴包