副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

二寶媽的七不思議能力

細寶冬薑不知不覺已經三個月大,換句話說,我的「二寶媽訓練班」都上了三個月喇,人人話凑二件好勁,究竟有幾勁?大家一齊睇潛藏喺二寶媽體內嘅七不思議能力!一、移動偵測能力細寶半夜冇喊冇叫地郁一郁都偵測到,即

細寶冬薑不知不覺已經三個月大,換句話說,我的「二寶媽訓練班」都上了三個月喇,人人話凑二件好勁,究竟有幾勁?大家一齊睇潛藏喺二寶媽體內嘅七不思議能力! 一、移動偵測能力 細寶半夜冇喊冇叫地郁一郁都偵測到,即刻醒一醒望一望佢咩事。 二、夜視能力 半夜唔開燈係咁易睄一睄都知細寶有冇擘大眼,冇就由佢繼續瞓,有就起身抱起佢餵奶。 三、緝毒犬嗅覺 行埋BB床或者抱起聞一聞就知BB有冇痾屎。 四、無限供電及極速充電能力 點唔夠瞓都繼續半夜起身餵奶,繼續篤手機淘寶上facebook,然後恰返15分鐘就充滿電。 五、超級摩打手 一個typical嘅早上會係點嘅呢? 大寶換片刷牙洗面,細寶爆片洗屁股換片衫換床單洗衫洗床單,大寶食早餐換片洗屁股,吸塵拖地洗廁所洗衫收衫晾衫摺衫,餵貓清理貓屎貓嘔吐物,埋身餵細寶掃風嘔奶換衫抹地爆片洗屁股換片換衫換埋自己衫洗衫。 六、忍痛能力 點攰點勞損腰骨點痛依然可以如常咁做所有照顧大細寶要做的事…最多臨瞓貼消炎止痛貼。 七、記憶立即刪除能力 咩都記唔到,我有一日連大寶返playgroup 都可以唔記得。不過正因為知道轉個頭會唔記得,動力十分強勁,所有事都即做!