副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

各位媽媽,麻煩放手給爸爸好嗎?

最近發生好多事,有時我會諗... 如果有一日,我走左,得返蠔豉妹妹同爸爸搞唔搞得掂呢? 

最近發生好多事,有時我會諗... 如果有一日,我走左,得返蠔豉妹妹同爸爸搞唔搞得掂呢?  好多時,係華人社會,媽媽去照顧小朋友好似係一件理所當然既事。  爸爸去照顧小朋友就好似有光環一樣...  但對我黎講,如果小朋友係雙方決定要生的話,咁以上情況就唔成立了。  不過,容我講句心底話。 好多時媽媽比爸爸付出多,並唔係因為爸爸對小朋友既愛比媽媽少...  而係,媽媽自己攬晒上身,唔願放手...    曾經我都係一個咁既新手媽媽,因為餵哺母乳,所以蠔豉妹妹痴我就更加明顯。  夜奶呢件事,對我係一個折磨,但我見老公第二日要返工,我就一直死撐...  到有一日,我忍唔住爆喊,我覺得好攰...  我覺得我湊左全日女咁攰,我老公竟然唔幫手、唔起身!  我忍唔住一路喊一路鬧老公 當我冷靜返之後,我發現,原來係因為我之前話 「我搞得掂!無問題,你去訓啦~」  就係呢句,我自己捱到崩潰...  其實,老公並唔係唔想幫,而係佢信我真係搞得掂!  (雖然係我自己開個頭衰,但嗰下真係好想反老公眼...)  所以當時我地就決定星期四-六既零晨交俾老公!  星期日-三既零晨就我負責~   而且,因為我工作關係,有時星期六、日都要返工~  工人姐姐又放假,所以就係爸爸出場,一腳踢既時間!    甚至我掉低蠔豉妹妹、老公,同fd旅行,蠔豉爸爸都搞得掂!  就係因為佢久唔久會自己一腳踢,所以好明白照顧小朋友有幾辛苦...   雖然男士既父愛可能會比女士既母愛含蓄,但唔代表佢地能力不足,好多時只係訓練時間唔夠~  無一個人天生會識得照顧BB、識得無條件咁去愛。    但時間會令人成長,每一次既照顧,都係一個練習, practice makes perfect  我從來都唔係一個好媽媽、好老婆,但我相信時間會令大家變得更好,只要堅持就一定可以~    各位爸爸、媽媽,加油!   Facebook : 80後的人妻「旅」友  &  蠔豉妹妹之貓奴生活 Instagram : https://www.instagram.com/wingring 合作/邀稿 : wingring417@gmail.com / wingring@ymail.com