副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

Bye Bye 紅屁股 の 環保尿布

冬薑妹皮膚仲差過冬甩姐,呢幾日熱咗屁股仔汗疹尿布疹齊齊出,見妹妹便便時間穩定咗,決定轉用 #環保尿布 初初以為轉用環保尿布都只係環保+慳到錢,但睇返啲媽媽心得先知原來仲可以改善了寶寶嘅 #尿布疹 情況

冬薑妹皮膚仲差過冬甩姐,呢幾日熱咗屁股仔汗疹尿布疹齊齊出,見妹妹便便時間穩定咗,決定轉用 #環保尿布 初初以為轉用環保尿布都只係環保+慳到錢,但睇返啲媽媽心得先知原來仲可以改善了寶寶嘅 #尿布疹 情況。我睇過啲資料,引致「尿布疹」的因素有很多,其中一項因素是由於悶熱所造成,悶熱型尿布疹的起因,多半是由於尿片材質不佳、唔透氣而造成汗腺阻塞,咁就容易 #紅PatPat。 Green Beginnings® 的布片芯內層選用 #超細聚酯纖維(Micro Polyester Fibre),纖維吸水力特強,比棉質纖維高出一倍以上,能吸水及鎖緊水份於底層,而面層採用Stay Dry高性能面料,其纖維結構呈三角形(有別於一般呈圓形),再加上特殊工藝織造,因此具備漏斗功能,引導液體成單向流動。片芯可做到鎖緊水份於底層,而面層卻能 #保持乾爽,寶寶不但著得舒服,仲可以bye bye紅Pat Pat。 冬薑用緊 Green Beginnings® 中碼,日頭用纖薄布片芯就夠,反正要勤換。大約兩個鐘後換片,外殼冇濕,即係冇漏,片芯表面摸落仲好乾爽!我仲以為冇尿,到我成條片芯拎出黎勁重先知其實係濕曬,竟然表面咁乾爽。妹妹屙左少少屎,片芯比我想像中容易清洗,捽多幾捽白返曬,睇黎都唔一定要用隔便紙喎。