副食品
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
追奶

  • yannymami 總人氣 13,461
    yanny 6歲6個月

B女9個月大,上星期同佢參加完一間 playgroup既試堂,見佢$ 50就可以試堂,就諗住睇下環境同睇下適唔適合。
因為我B女係屬於痴身同内向……反正就係只要有媽咪陪住就唔會發脾氣同唔會喊果種!我原本係想佢接觸多D同齡既小朋友,唔駛日日只對住我,可以冇咁痴身同冇咁怕陌生人!
課程包括,要B女爬去揾媽咪,要佢捐隧道,要佢扶住行一段路,跟兒歌節奏摸身體部位,系透明膠袋裡面揾小饅頭,分別布既質感……大致一個鐘頭裡面就玩埋D!
上完堂之後,B女好攰,一抱上身幾分鐘就瞓著咗!系果刻……我覺得好殘忍,9個月BB其實仲係好細,要佢一個鍾頭裡面做咁多動作,佢體力其實真係好有限……所以我唔會同B女報名住,或者等佢大D……過咗1歲識行先再考慮!
我想問下其他媽咪,你地會唔會比小朋友返 playgroup?同埋你地會到小朋友幾大會比佢返?

最佳回應